Boete voor leerlingen

11-05-2012

Binnenkort valt OKOperationeel 3 in je brievenbus of lees je hem in de koffiekamer van de OK. Achterin dat nummer vind je mijn column BOETE VOOR LEERLINGEN. Leerlingen (zowel operatieassistenten als anesthesiemedewerkers) moeten soms opleidingskosten terugbetalen bij voortijdig vertrek tijdens of vlak na de opleiding. Misschien zijn er terechte gevallen bij, maar er zijn ook schrijnende gevallen bij van mensen die hun droom in duigen zien vallen en met een forse schuld ook nog eens verder moeten. Om een indruk van het bedrag te krijgen moet je naar het plaatje hiernaast kijken. De uitval tijdens de opleiding is hoog, maar kan niet altijd zonder meer aan alle uitvallers worden toegerekend.

Ik denk dat de regeling onze beroepen niet niet ten goede komt. De fuikfunctie wordt alleen maar verder benadrukt. De regeling rammelt in moreel opzicht. Verder is het een teken van macht van ziekenhuizen en tegelijkertijd van onmacht.

Misschien lukt het om een aantal anecdotes en meningen te verzamelen en deze voor te leggen aan de beroepsverenigingen en werkgeversverenigingen. Eventueel kunnen we dan NVZ, NFU en desnoods de politiek overtuigen dat de boeteregeling bij voortijdig stoppen de toekomstplannen van jonge mensen ernstig kan schaden.

Zie de complete columntekst.

Terug naar het overzicht

Reacties

Reageren

LOGOLINKS

Nieuwste vacatures